R.E.S.P.E.C.T.



Hai sa vorbim despre ceva misto: respectul. Ce inseamna termenul „respect”? Pai ia sa vedem ce spune DEX-ul online despre asta:

„RESPECT s.n. Atitudine sau sentiment de stima, de consideratie sau de pretuire deosebita fata de cineva sau de ceva; deferenta, veneratie.”

Uh, suna pompos. Sau poate e ceva de care am auzit in perioada aia numita „cei sapte ani de acasa”? Si daca ai respect fata de parinti, tot e ceva. In ziua de azi, cui ii mai acordam respect in afara de parinti (daca exista si acolo)?
Sa enumeram cateva situatii:
1. In familie (stiu, ma repet)
2. Cu prietenii
3. La scoala
4. La munca
5. In societate (in oras, club, la sala, in piata etc.)
6. Cu tine insuti
Nu e rau. De cele mai multe ori, respectul de sine este cel mai greu de obtinut. Dar nu asta este subiectul principal aici.
Hai sa vorbim despre respectul pe care il acorzi altora in societate. De obicei, daca te consideri o persoana respectuoasa, astepti acelasi lucru si de la altii, corect? La fel e aia cu dinte pentru dinte, o mana spala pe cealalta, in fine. Sa nu deviem de la subiect (din nou). Sa luam exemplul unei situatii tipice (sigur o sa te regasesti in asta in proportie de 90%).
Te trezesti dimineata la (inserati ora aici), te duci la baie, te imbraci, (te machiezi mumos daca esti fata), dai pe gat juma de cafea si fugi spre (inserati mijloc de transport aici). Asculti muzica in casti, te joci pe telefon, scrollezi pe Facebook, chestii din astea, si ajungi in final la locul de munca. Stii tu, ala in care stai 9 ore cu curu' pe scaun (sau nu, depinde de meserie). Stii tu, jobul ala la care visai de mult. Stii tu, ala in care totul parea perfect la inceput: colegi misto, program acceptabil, salariu ok, bonusuri, alea alea. Locul ala de munca in care, vrei sau nu, ajungi in final. Te bucuri la inceput, ca na, o fi primul job si-ti trebuie experienta. Sau poate e doar un alt job, dar merge la CV. Sau chiar urasti jobul asta, dar ai nevoie de bani la final de luna. In fine. In principiu, acorzi respect colegilor tai de munca, sefului (logic...), sefului sefului tau, tipelor de la contabilitate etc. etc. etc. Si femeii de serviciu, evident!
Dar ce se intampla cand tu acorzi mereu respect unor persoane, iti mai faci si treaba pe deasupra, dar brusc auzi niste soapte neplacute? De genul: nu e de ajuns, nu platim X si Y chiar daca iti trebuie pentru munca, nu ma intereseaza, asculta cand vorbesc eu, diverse glume nesarate (inserati glume proaste aici) si multe altele asemenea. Cred ca iti dai seama: se duce dracu respectul. Respectul lor pentru tine, respectul tau pentru ei.
Stai, stai, stai asa. A nu se intelege ca asta e un articol in care ma plang de colegii sau sefii mei (imi place jobul meu), dar aveam nevoie de un exemplu apropiat. Puteam sa spun acelasi lucru si despre scoala, prieteni sau familie, dar imi pare ca as fi atins un subiect sensibil, pentru ca lucrurile astea ne construiesc in viata.
Revenind.
Esti de acord cu mine ca din acel moment nu mai exista respect? Dar stii, tu - un om respectuos - poti face doar un singur lucru: sa pleci, sa intorci si celalalt obraz, sa nu te mai gandesti sau o alta actiune de genul.
Respectul este... ceva ce exista in cantitati destul de mici in zilele noastre. Toti par niste copii rasfatati (ii iei bomboana ca nu e bine sa mananci dulce inainte de masa si urla din toti rarunchii si te uraste - pe moment - ca ai indraznit sa faci asta); nu te cunosc, dar trag concluzii pripite, vorbesc pe la spatele tau si vor sa te faca sa te simti ca ultimul om. Evident, poate exagerez, dar luati-o ca atare.
Cum castigi respectul unei persoane? Ii dovedesti ca poate avea incredere in tine. Daca e mama ta, asculta-i sfaturile cand te cearta. Daca e prietenul tau, ajuta-l la nevoie, nu doar cand ai tu nevoie de el. Daca e colegul tau de munca sau seful tau, dovedeste-ti abilitatile in a ajuta compania la care lucrezi. Daca esti tu insuti... dovedeste-ti in fiecare zi ca meriti tot. Dar fii sincer cu tine.
Eu cred ca cel mai bine in viata asta scurta pe care o avem este sa renunti la persoanele care nu te respecta, dar tu le oferi respect. Respectul se castiga, e o vorba. Dar se si da inapoi.
Fii atent la cei din jurul tau. Ii respecti? Bine. Ei te respecta? Da/Nu. Stii ce ai de facut.
Sa nu ne batem joc, ca nu-i frumos,

Comentarii

Postări populare