Libertate, frate



Munca din pasiune

De dimineață ascultam un videoclip motivațional pe Youtube și mi-au rămas în minte cuvintele astea: Find what youre passionate about and then you’ll find your freedom” („Găsește ceea ce te pasionează și apoi îți vei găsi libertatea”). Mi s-au părut extraordinare pentru că m-au pus pe gânduri. Cum găsești ce te pasionează?
Un răspuns ar fi încercare și eșec. Încearcă un milion de lucruri până îți dai seama care din ele te mișcă pe bune, te face să nu ți-l scoți din cap orice ar fi, te face să nu mai ai răbdare să îl faci următoarea dată și cel mai important: nu te plictisește și ai cea mai multă răbdare posibilă cu el (despre asta vom vorbi mai amănunțit în alt episod). Sună ca o provocare cumplită (cine are timp de asta?!), dar dacă îți dorești cu adevărat să îți găsești o pasiune, un scop, un viitor până la urmă (pentru că se poate), trebuie să fii dispus să cauți mult. Uneori „multul” asta poate fi mai scurt sau mai lung. Totul depinde numai de tine și perseverența ta. ASTA e tot ce contează. Crede-mă.
Un alt răspuns ar fi să nu faci nimic. Da, stai si așteaptă să îți dea cineva mură-n gură și poate-poate pe undeva pe drumul ăsta îți vei da seama de pasiunea ta. Deși atunci ar putea fi prea târziu.
NU. Ăsta nu e un răspuns. Și aici insist cu o vorbă celebră: dacă vrei ceva cu adevărat, luptă pentru asta. Murdărește-te, plângi, fii în pragul de a renunța - dar NICIODATĂ să nu o faci. Pentru că lucrurile bune vin pentru cei care rămân în picioare și nu se dau bătuți. Sună ca din basme, dar crede-mă: unul dintre cele mai minunate sentimente în viața asta este sentimentul de satisfacție că ai îndeplinit o sarcină grea cu beneficii infinite (spun infinite pentru că orice lucru mic contează).
Revenind. De ce te simți liber după ce îți găsești pasiunea? O altă vorbă spunea: „dacă vei munci din pasiunea ta, nu vei simți că ai muncit vreo zi”. Poate asta e libertatea? La urma urmei, te mai și plictisești, indiferent cât îți place munca pe care o faci. Dar ghici care e diferența. O muncă făcută din pasiune brută te va împinge dincolo de orice limită: a plictiselii, a frustrării, a renunțării. Așa că măcar pentru motivul ăsta să te străduiești să îți găsești pasiunea. Și dacă o faci pe bune, o, crede-mă, o vei găsi. Iar sentimentul de satisfacție te va cutremura delicios.
Oricum muncim toată viața – de ce să nu o facem cu pasiune?

Secret: Nu renunța pentru nimeni și nimic. Și aici mă refer la procesul de încercare și eșec.

Comentarii

Postări populare