Există Dumnezeu sau nu este?

religia azi


Încă de pe vremea lui Nietzsche (sec XIX), s-a auzit o vorbă celebră: „Dumnezeu a murit”. Dacă și tu ai studiat filosofie în clasa a 11-a, ar trebui să știi adevăratul ei sens. Dacă nu, îți explic imediat. Pe lângă asta, vreau să aduc în discuție un subiect care m-a uimit de-a dreptul în ultima vreme, anume trupa Taxi și melodia controversată „Despre smerenie”. Ce cred eu? Că i-au lovit pe români în cap războaiele religioase. Și văd că a fost degeaba.
Având în vedere că religia nu mai este o materie obligatorie în școli (și există păreri pro și contra), că e legal să te căsătorești cu o persoană de același sex ca tine și că tineretul este considerat o cauză pierdută în mare parte („pentru că” sex, droguri, băutură și țigări), n-ar fi mai simplu să spunem că lumea e pe ducă? Ba da. Dar știi ceva?
Lumea continuă. Viața merge înainte, indiferent că „tineretul e dus cu pluta”, că religia e puțin de domeniul trecutului sau că facem tot felul de petiții online sau melodii care să stârnească anumite reacții.
Sunt convinsă că te întrebi „cum adică religia e puțin de domeniul trecutului”? Păi da, din punctul meu de vedere, așa este. Crezi că dacă ISIS și alții asemenea dau cu tunu' că zeul lor, indiferent care, este ăl mai bun, înseamnă că religia a devenit violentă? Dragul meu om, aia nu e religie. Și motivul e simplu.
Religia adevărată nu te învață să dai cu palma, toporul sau bomba, să strigi în gura mare că există un singur dumnezeu și al tău e perfect, să omori pe alții că nu în cred în piatra, soarele, vaca sau persoana ta divină. Religia, în ziua de azi, a ajuns să însemne moarte, frică și ură. Or, ea ar trebui să însemne iubire. Da, frate, știi ce e aia? Poți să-i spui substanță chimică, poți să-i spui sentiment, poți să-i spui cum te taie capul, dar nu o transforma în moarte.
Omenirea este atât de bulversată de războaie exterioare și interioare, este închisă într-un paradox, după cum am explicat și eu în articolul ăsta, încât am ajuns să confundăm niște lucruri care nu ar trebui sub nicio formă confundate.
Ziceam de Nietzsche și vorba lui celebră. Ce vrea el să spună să spună prin „Dumnezeu a murit” este că omul modern e mult mai preocupat cu propria dezvoltare prin tot ce este material și tot mai puțin cu propriul suflet. Și asta s-a observat în sec XIX. Păi cu tot ce se întâmplă azi, mai putem afirma altfel?
Dan Teodorescu (Taxi) trece acum prin niște încercări de nivel înalt pentru că românașului nostru îi este mult mai ușor să arunce cu pietre decât să-și exprime opinia în mod pașnic. Dragă om al Terrei, nimeni nu te mai obligă acum să spui ce vrea altul, poți să fii sau nu de acord cu părerea altuia. Dar cred că vremea comunismului, războaiele religioase și, cine știe, ciuma și extratereștrii, i-au speriat mult prea tare pe oamenii planetei Pământ. Pentru ce să arzi o carte a unui om care a participat în videoclipul unei melodii cu un mesaj sau să ajungi să determini un om, tot participant în videoclipul aceleiași melodii, să plece din cauza răutăților spuse de niște unii? Un singur cuvânt am de spus: urât.
Suntem în sec XXI. Trezirea, fraților. O viață avem și se cam sfârșește. Nu știu ce anume va termina planeta asta, dar tind să cred că noi înșine o facem chiar în clipa asta.

PS: Se pare că videoclipul va fi șters sau a fost deja șters de pe Youtube (deși eu l-am găsit azi), și vor reveni cu varianta nouă, excluzându-l pe distinsul domn care și-a anunțat retragerea.

Bravos, națiune. Și dați vina pe religie?

Comentarii

Postări populare